Opening De Haamen 2.0

17 maart 2022

Donderdag 10 maart jl. vond, na een lange tijd van corona perikelen, eindelijk de officiële heropening plaats van alle nieuwe faciliteiten in De Haamen. Een verbouwing die al geruime tijd gepland stond en waar de Coronaperiode juist is benut om een aantal indoorverbouwingen uit te voeren.

Gerealiseerde faciliteiten:

  • Een vernieuwde, geheel eigentijdse, open horeca
  • Kracht- en trainingsruimte
  • Beweegruimte
  • Twee behandelkamers
  • Een kleine vergaderruimte
  • Een multifunctionele (vergader)ruimte
  • Ledverlichting in het gehele gebouw

Afgelopen week werden deze ruimtes en faciliteiten feestelijk geopend. Na ontvangst werden alle genodigde welkom geheten door Rob Meesen (voorzitter Raad van Bestuur en dagvoorzitter). Hij blikte kort terug op de eerste periode als bestuurder van de stichting en gaf vervolgens het woord aan wethouder Ralph Diederen. De wethouder richtte een openingswoord aan iedereen, dankte de provincie voor de financiële ondersteuning en sprak vooral zijn trots en bewondering uit richting het bouwteam dat de verbouwing heeft gerealiseerd.  Hij deelde daarnaast  complimenten uit aan de stichting. “Ik ben bijzonder trotst op het Sportlandgoed en dat draag ik dan ook graag uit naar andere gemeentes; groot en klein. Na een roerige periode is De Haamen weer een lokale stichting. Met de indoorverbouwing is de laatste fase van het oorspronkelijk plan voor het Sportlandgoed gerealiseerd. Komende periode worden daar de padelbanen nog aan toegevoegd. Het is onze ambitie om hét centrum voor aangepast sporten te zijn en dit in de nabije toekomst nog verder uit te bouwen met alle partners waaronder Iedereen Kan Sporten (IKS), SGL, Daelzicht, Adelante en natuurlijk de stichting zelf”

Na het openingswoord ontving de wethouder uit handen van dhr. Willem Jagersma (directeur PBT Consult) het certificaat Integrale Toegankelijkheid Standaard (ITS). Een keurmerk voor het gebouw: “toegankelijkheid van minder valide dat wordt toegekend aan een gebouw wanneer alle ruimten en verkeersgebieden in het gebouw, alsmede de verkeersroutes, waar bezoekers zonder begeleiding van een medewerker zelfstandig kunnen en mogen verblijven”. Dhr. Jagersma stelde: “toegankelijkheid is geen liefdadigheid, maar een intrinsieke en maatschappelijke motivatie om voor minder valide mensen de juiste aanpassingen te treffen om daadwerkelijk toegankelijk te zijn.” Na de verbouwing zijn we opnieuw troste houder van het ITS certificaat.

Aansluitend bracht Sharon Walraven (oud-Paralympisch rolstoeltennis kampioen en tevens lid van het Bestuur van De Haamen) een inspirerende verhaal over haar carrière. Sharon heeft vroeger getraind op De Haamen met tenniscoach Joop Brouns, de huidige coach van Sam Schröder. Ze stond stil bij het ontstaan van haar beperking en daarmee het begin van haar succesvolle loopbaan als rolstoeltennisster. De vele ups-and-downs. Haar ambities. En de bijzonder verhalen achter de zilveren medailles én die ene prachtige gouden medaille op de Paralympische Spelen van Sydney en Beijing. Maar ook het missen van de Spelen in Athene kwam aanbod

Na het prachtige verhaal van Sharon mocht zij samen met wethouder Diederen ‘De Haamen 2.0’ openen. Het programma werd afgesloten met een rondleiding waarin een aantal activiteiten werd bezocht en waar de samenwerkingspartners SGL, Daelzicht en Vista College een korte toelichting gaven op hun sport-, beweeg en ontmoetingsactiviteiten op De Haamen.

We kijken terug op een zeer geslaagde opening. En zijn bijzonder dankbaar voor de gerealiseerde verbouwing. Speciaal dankwoord gaat uit naar Gemeente Beek en Provincie Limburg bij de totstandkoming van de verbouwing. Daarnaast danken wij alle leden van het Bouwteam en Wehrung Architecten voor de begeleiding.

< Ga terug naar het overzicht
Opening De Haamen 2.0