Recreatie

Door zijn ligging tegen het Heuvelland aan is Sportlandgoed de Haamen een ideaal startpunt om te fietsen, wandelen en mountainbiken. Ook Nordic Walking en skiken zijn populaire bezigheden in dit gebied. Verder zijn er speciale menroutes om de omgeving met paard (en wagen) te gaan verkennen.

Wandelen:
Het Beekse buitengebied is bekend als overgangsgebied tussen stad en platteland in Zuid-Limburg. Het is landschappelijk zeer aantrekkelijk en kent vele cultuurhistorische en natuurlijke waarden.

Het Beekse netwerk van wandelroutes kent vier routes met verschillende kleuren paaltjes. Het gaat om de:

  1. Kelmonderbosroute (startpunt Hotel Fabilo, Maastrichterlaan 15)
  2. Genhoutroute (startpunt Aan de Meule, Schimmerterweg 17)
  3. Spaubeekroute (startpunt Cafetaria 't Centrum, Bongerd 1a in Spaubeek)
  4. Vrouwenbosroute (startpunt Sportlandgoed, De Haamen 1)

Mountainbike:
Vlak langs Sportlandgoed de Haamen loopt een mountainbikeroute (genaamd MTB Windraak) die naar Schinnen en Geleen gaat. Deze route heeft ook een aansluiting op een netwerk van routes in Zuid-Limburg. Zo is er een verbinding gemaakt met de MTB Nuth-Voerendaal. De MTB route Nuth-Voerendaal is verder via twee verbindingsroutes aangesloten op de MTB Meerssen route en de MTB Valkenburg routes.      

Er zijn twee informatieborden in Beek over de MTB-route: in De Haamen en bij NS-station Spaubeek. Klik hier voor de route MTB Windraak.

Paardrijden
Vanuit Beek kan te paard de omgeving worden verkend. Beek kent twee menroutes:

1. Route Beek nr. 15.
Deze route is 13 km lang en kent twee startpunten (Manegeweg 17 en Schimmerterweg 17). De route sluit via knooppunten aan op de route Beek nr. 16, route Nutn nr. 2 en route Schimmert nr. 1.

2. Route Beek nr. 16.
Deze route is 5 km lang en sluit via knooppunten aan op de route Beek nr. 15 en route Schinnen.

De routes lopen door het prachtige heuvelachtige Zuid-Limburg. Doordat de routes grotendeels open zijn, heeft u een spectaculair uitzicht. Kijk hier voor een overzicht van de ruiterroutes.

Nordic Walking
Om iets aan de conditie te doen of gewoon om lekker buiten te bewegen is Nordic Walking een leuke activiteit. Vanuit De Haamen lopen diverse Nordic Walking routes. Overzicht Nordic Walking routes.