Valpreventie

 • Vallen is een veelvoorkomend probleem bij ouderen en vormt een ernstige bedreiging voor de gezondheid. Gezien de vergrijzing van de bevolking zal de omvang van dit probleem alleen maar toenemen. 1 op de 3 mensen boven de 65 valt minstens eenmaal per jaar en het aantal valincidenten stijgt naarmate men ouder wordt. Valincidenten kunnen gevolgen hebben op fysiek, psychosociaal en economisch vlak.

  Daarom wordt in de gemeente Beek een cursus valpreventie georganiseerd om de valincidenten te verminderen. De fysiotherapeuten van Therapie Centrum Beek en de Fysiotherapeuten Kring Beek (Kuijs Fysiotherapie, Praktijk voor Fysiotherapie Gorissen , Praktijk voor Fysiotherapie Jos van Stokkom en Fysiotherapie GCN) hebben de handen in elkaar geslagen om samen met het Stichting De Haamen deze cursus te verzorgen.

  Wat?

  De cursus bestaat uit 10 trainingen van 1,5 uur gegeven onder begeleiding van een fysiotherapeut (Sjoerd Corstjens van Therapie Centrum Beek of Roel Ghijselinck van Fysiotherapie GCN), met hulp van studenten van de Fontys sporthogeschool. Per cursus is er plaats voor maximaal 10 deelnemers.
  Tijdens iedere training wordt er functioneel geoefend om mobiliteit, balans, loopvaardigheid en kracht te verbeteren. Dit gebeurt door het herhalen van een loopparcours onder verschillende omstandigheden en middels gerichte oefeningen. Daarnaast leren wij de deelnemers een oefenschema voor thuis aan, waarin de verbeterde functies onderhouden kunnen worden. Na afloop van deze cursus is het de bedoeling dat de deelnemers deze oefeningen thuis blijven doen en eventueel een vervolg geven aan de trainingen door zich op te geven voor een sport- of beweegactiviteit.

  Voor wie?

  Deelnemers dienen 65 of ouder te zijn, afgelopen jaar 1 keer of meer gevallen te zijn, en/of valangst te hebben. Om deel te kunnen nemen dient men 15 min te kunnen lopen zonder loophulpmiddel (rollator of stok).

  Waar en wanneer?

  De cursus vindt plaats in Sporthal 1 van Sportlandgoed De Haamen en start zodra er voldoende deelnemers zijn. Er zijn in totaal 10 bijeenkomsten op maandag en donderdag van 15.30 uur tot 17.00 uur.

  Kosten

  De cursus kost € 90 per persoon voor de gehele cursus van 10 bijeenkomsten.
  Voor mensen van 65 jaar en ouder met een laag inkomen (maximaal 110% van de bijstandsnorm) heeft de gemeente Beek een ouderentoeslag van € 400 per jaar per huishouden (2014). Deze financiële tegemoetkoming is bedoeld om sociaal actief te blijven. Met deze bijdrage kan ook de valpreventie cursus worden betaald.

  Informatie over de ouderentoeslag:
  gemeente Beek
  T 046 - 43 89 222

  Informatie en aanmelden valpreventie cursus: 

  Sjoerd Corstjens, fysiotherapeut
  T 046 43 71 407
  E info@therapiecentrumbeek.nl

  Kijk hier voor de folder over valpreventie (PFD, 628 kb)

  Lees hier meer over valpreventie

   

© gemeente Beek
COLOFON