Corona virus: informatie voor verenigingen (update!)

14 april 2020

Beste verenigingsbestuurders,

De coronacrisis treft ons allemaal, ook u. De gemeente Beek realiseert zich dat ook de financiële verplichtingen en inkomsten van de verenigingen onder druk komen te staan. De nieuwsberichten over de maatregelen die genomen worden om verspreiding van het coronavirus te voorkomen volgen elkaar in rap tempo op.  In de brief zetten wij enkele zaken op een rij:

Landelijke maatregelen

Als gemeente Beek attenderen wij u graag op de volgende noodmaatregelen die door het Rijk genomen zijn:

1. Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS):

Deze regeling zet in op het niet meer kunnen betalen van vaste lasten vanwege maatregelen die genomen zijn vanwege het Coronavirus. Ook sportverenigingen en -stichtingen en bijvoorbeeld zwembaden en fitnessclubs kunnen via Economische Zaken een eenmalige tegemoetkoming van € 4.000 euro ontvangen. Aan te vragen via: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/tegemoetkoming-schade-covid-19

2. Noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW):

Bedrijven die gedurende drie maanden ten minste 20 procent omzetverlies hebben, kunnen hiermee vanaf 1 maart een tegemoetkoming van maximaal 90 procent van de loonsom krijgen naar rato van de omzetdaling. Aan te vragen via: https://www.uwv.nl

Wij adviseren u om waar mogelijk gebruik te maken van de landelijke regelingen, loopt u hierbij tegen praktische problemen aan dan vernemen wij dit graag. 

Lokale maatregelen

Om de financiële druk op verenigingen verder te verlichten heeft het college van Beek besloten tot de volgende aanvullende maatregelen:

1. Indien verenigingen en stichtingen door de Coronacrisis de huur aan de gemeente of stichting de Haamen niet tijdig kunnen betalen kan er bij de facturerende partij uitstel van betaling aangevraagd worden tot uiterlijk 31 december 2020.

2. Er zullen geen terugvorderingen plaatsvinden op reeds beschikte en uitbetaalde waarderings- en stimuleringssubsidies 2020, ook al wordt er niet in alle gevallen aan de vereisten voldaan.

Toekomstige maatregel

Op dit moment is er op landelijk niveau volop overleg tussen de vertegenwoordigers van gemeenten en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Samen willen wij komen tot een landelijke Compensatieregeling. De verwachting is dat hierover in de tweede helft van april meer duidelijkheid komt. Als gemeente Beek volgen wij deze ontwikkeling op de voet en zullen wij u informeren wanneer er meer duidelijkheid hieromtrent is.

Wel vragen wij alle Beekse verenigingen nu al om alvast de financiële gevolgen van de coronacrisis in beeld te brengen en via onderstaand e-mailadres met ons te delen.

Versnelling Indoor verbouwing de Haamen

De afgelopen maand heeft er uitvoerig overleg plaatsgevonden met het bouwteam dat toeziet op de indoorverbouwing van De Haamen. Wij maken gebruik van de noodgedwongen sluiting van het sportlandgoed en vervroegen  de geplande bouwwerkzaamheden.  Concreet betekent dit dat bouwfase 2 drie maanden eerder begint en  al op  dinsdag 14 april gaat beginnen. In bouwfase 2 worden de volgende zaken aangepakt: De horeca (excl. bar), entree, keuken, keukenberging multifunctionele ruimte en diverse werkzaamheden in sporthal 1. De gebruikers van de indoorvoorzieningen worden  op de hoogte gehouden over de voortgang.

Telefonisch / digitaal spreekuur

Wij begrijpen dat dit voor ons allemaal onzekere tijden zijn, niet in de minste plaats voor u als verenigingsbestuurders. Daarom vinden wij het belangrijk dat juist nu de lijnen kort zijn, en wij elkaar weten te vinden wanneer dit nodig is. Gedurende  de corona-crisis zal iedere vrijdag een telefonisch / digitaal spreekuur voor verenigingen worden gehouden. Wethouder Diederen is beschikbaar voor sportverenigingen, Wethouder Van Es voor de overige verenigingen.  Het spreekuur is wekelijks op vrijdag tussen 10:00 en 12:00 uur. Om deel te nemen aan het spreekuur kunt u via onderstaand emailadres contact opnemen met de gemeente Beek. Het bestuurssecretariaat van de gemeente neemt contact met u op om een specifieke tijd af te spreken.

Meer informatie

Tenslotte adviseren wij ook om de volgende websites goed in de gaten te houden de komende weken:

Heeft u naar aanleiding van deze mail nog vragen, neem dan contact op met Tom Eijkelenberg verenigingsconsulent gemeente Beek, tom.eijkelenberg@gemeentebeek.nl of 046-4389340.

De gemeente Beek wenst u sterkte en gezondheid toe in deze onzekere tijd.

Als iets in deze brief niet duidelijk is, vraag dan om uitleg bij Tom Eijkelenberg, tel. 046 - 43 89 340, of stuur een e-mail naar info@gemeentebeek.nl, o.v.v. het onderwerp/kenmerk.

 

Met vriendelijke groet,

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN BEEK

namens dezen,

Ralph Diederen                                    Thijs van Es
Portefeuillehouder Financiën,              Portefeuillehouder Sociaal Domein,
Sport en Wonen                                   arbeidsmarktbeleid en Welzijn

< Ga terug naar het overzicht
Corona virus: informatie voor verenigingen (update!)