Over De Haamen

Sportlandgoed De Haamen: het sportlandgoed dat voor iedereen iets te bieden heeft. Wij maken sport, bewegen en ontmoeting mogelijk voor alle doelgroepen en leeftijden. Recreatief bewegen, sporten in competitieverband, bewegen voor ouderen of (top)sport voor mensen met een beperking: dat kan hier allemaal!

In de gemeente Beek, tussen de kernen Beek en Neerbeek, ligt sportlandgoed De Haamen. De ligging van De Haamen is uniek, gelegen aan de voet van het adembenemende landschap van het Heuvelland. Bovendien is de bereikbaarheid uitstekend, met onder meer de A2 en de A76 vlakbij en ruim voldoende gratis parkeerplaatsen. Met het open karakter haalt De Haamen het maximale uit de omgeving die er al is; niet voor niets starten hier veel Nordic Walking-, wandel- en fietsroutes. En is er een netwerk aan mountainbike- en paardmenroutes.

Sportlandgoed De Haamen is sinds jaar en dag thuisbasis van Beekse verenigingen. Variërend van zwemmen tot handbal en van badminton tot honk- en softbal. Naast het aanbod van de verenigingen heeft De Haamen oog voor alle inwoners van gemeente Beek en omstreken. Voor de reguliere sporter en recreanten zijn er diverse sport- en beweegmogelijkheden. Dagelijks bieden wij dan ook een gevarieerd aanbod van sport- en beweegprogramma’s voor jong én oud.

Er gaat speciale aandacht uit naar ouderen, mensen met een chronische ziekte en mensen met een beperking. Voor deze mensen is De Haamen dé plek om wekelijks te bewegen, te ontmoeten en te recreëren. Zij krijgen in Beek, en specifiek in De Haamen, een voorzieningenaanbod dat nergens anders in de regio voorhanden is. Aangepaste accommodaties en hulpmiddelen (zoals sportrolstoelen, tilliften en zorgbrancards), een breed beweegaanbod en professionele begeleiding is volledig geïntegreerd in het totale aanbod op het sportlandgoed.

Dit alles wordt aangeboden door een unieke samenwerking van o.a. sportverenigingen, gehandicaptenorganisaties en de zorg. In De Haamen krijgt ook talentontwikkeling en -begeleiding voor aangepaste sporten een plek in het zogenaamde Trainingscentrum Aangepast Sporten (TAS).


Beheer en exploitatie
In opdracht van gemeente Beek ligt het beheer en exploitatie van de accommodaties op het Sportlandgoed de Haamen in handen van Stichting de Haamen (vanaf 2014 de rechtsopvolger van de voormalige stichting SESR).

Deze stichting kenmerkt zich door een Raad van Toezicht en een directeur/bestuurder. De exploitatie van het sportlandgoed De Haamen bestond vanaf januari 2014 vooral uit het beheren en exploiteren van de twee sporthallen én het zwembad. Vanaf augustus 2014 is de sportkantine in het sportcomplex De Haamen overgenomen van de toenmalige exploitant. Op 1 september 2014 is het kunstgrasveld bij VV Neerbeek in de exploitatie van De Haamen opgenomen als eerste buitensportaccommodatie in de realisatie van het sportlandgoed. In 2015 zijn de honk- en softbal accommodatie, atletiekbaan met middenterrein, handbikebaan, 3 gymzalen en de kunstgrasvoetbalvelden in Spaubeek en Genhout in beheer en exploitatie genomen. In 2016 zijn de tennisaccommodatie, de kunstgrasvelden van VV Caesar en het Clubkleedgebouw aan de exploitatie toegevoegd. Daarmee zijn alle sportaccommodaties van het Sportlandgoed en daarbuiten in exploitatie van stichting De Haamen. Klik hier voor een overzicht en beschrijving van alle accommodaties.

Rapportage 2019
Om u een indruk te geven wat Sportlandgoed De Haamen allemaal doet, in samenwerking met verschillende partners, hebben we een overzicht gemaakt van alle activiteiten in een rapportage over het jaar 2019. Klik hier voor de rapportage (2019).

Oude Pastorie
Het bezoekerscentrum van Stichting het Limburgs Landschap is de perfecte uitvalbasis om te genieten van de Limburgse natuur, lokale gerechten en deel te nemen aan activiteiten. In ons bezoekerscentrum komen de Limburgse natuur, geschiedverhalen over de Duitse Ridderorde, Bourgondische gastvrijheid en uzelf nader tot elkaar. Meer informatie over de Oude Pastorie is terug te vinden op www.oudepastoriebeek.nl.